Waar op letten

Waar moet je op letten bij een Bel Bundel?

Wel of niet betalen na bel bundel minuten
Moet je wel of niet betalen voor de seconden die je belt naast je belbundel, dan is zeer belangrijk. Het kan zijn dat je gewoon een vast bedrag per maand betaalt voor onbeperkt bellen in die maand, maar meestal niet. Dan worden alle extra seconden nog eens extra in rekening gebracht (dus bovenop je vaste maandelijkse kosten).

Tarief extra belminuten
Wat kosten de extra belminuten? Daar is vaak een speciaal tarief voor. Ben je door je belbundel heen, dan gaat dit tarief in.

Duurdere telefoonnummers
Bij veel aanbieders vallen gesprekken naar bepaalde telefoonnummers niet binnen de bel bundel. Dat zijn nummers die duurder zijn om naar te bellen, bijvoorbeeld nummers in het buitenland. Maar ook bellen naar informatienummers valt meestal buiten de bundel. Deze nummers beginnen met 0900, 0906, 0909 of 18 en hebben allemaal een eigen prijs per minuut. Of per gesprek. Wat veel consumenten niet weten, is dat bellen naar bedrijfsnummers ook buiten de belbundel kan vallen. Dit zijn nummers die beginnen met 088. Lees de voorwaarden dus goed door!

Een seconde = een minuut
Lees goed de voorwaarden van de telecomprovider na. Er zijn providers die altijd een minuut berekenen, ook al heb je maar 15 seconden gebeld. Voor je gevoel bel je dan heel weinig – en dat klopt ook – maar je betaalt straks wel voor volle minuten.

Bellen in en naar het buitenland
Meestal betaal je een buitenland tarief als je belt binnen je belbundel. Dit is zeer belangrijk om goed na te lezen bij de aanbieders. Wees sowieso altijd voorzichtig met bellen in of naar het buitenland. Dit blijft een dure ‘hobby’.

Houdbaarheid smsjes en belminuten
Lees goed hoelang de smsjes en belminuten houdbaar zijn. Gemiddeld genomen zijn de belminuten en smsjes twee maanden houdbaar, daarna vervallen ze.

Aansluitkosten
Je betaalt vrijwel altijd eenmalig aansluitkosten. Hou daar rekening mee.

Voicemail gebruik
Bellen naar je voicemail (binnen Nederland) betaal je vaak vanuit je bundel. Maar dit is niet altijd het geval. Bedenk je maar eens hoe vaak je je voicemail ‘belt’ op een dag.